Sanoja uupumusreitiltä

Sanastoa sinulle, joka olet juuri sairastunut uupumukseen tai masennukseen. Sinun sielusi ja ruumiisi ovat epäsuhdassa ympäristösi kanssa ja tässä muutama syötti, joiden pohjalta asiaa voit lähteä itsellesi selvittämään.

Ei, vaan nämä sanat on poimittu paperille kirjatuista ajatuksista menneen puolentoista vuoden ajalta. Sanat ovat syntyneet henkilökohtaisesta historiasta tai tarinasta, mutta on niillä yleistä kiinnostavuuttakin. Sanastoon saa ja pitää ehdottaa lisää sanoja. Kiitos jo etukäteen.

Sukulluspuku vrt. sukelluspuku, joka suojaa vedessä sukellettaessa. Ihmisten kanssa liikkuminen ja toimiminen on toisinaan kuin laitesukellusta. Se on kalliihko harrastus, jossa pitää olla asianmukainen välineistö ja koulutus. Syvemmälle pääsee, kun on kokemusta. Sukulluspuku antaa suojaa erityisesti, kun joutuu toimimaan suvun ja perheen kanssa. Jokainen uupunut osaa antaa arvoa suojapuvulle, jolla peittää masennuksen vereslihalle repimän olemuksen ja joka estää lisävauriot.

Lyijypumpuli on painavaa ja pehmeää ainetta, joka ympäröi uupukseen ja masennukseen sairastunutta. Lyijypumpuli toimii kahteen suuntaan. Se vaimentaa kaikki äänet ja eleet, joilla masentunut saattaisi lähestyä ympäröivää yhteisöä. Oikein paksuna kerroksena esiintyessään, se salpaa hengityksen ja estää sairastunutta toimimasta. Se toimii myös näköesteenä, jonka läpi hyvin harva näkee sairastuneen oikein. Lyijypumpuli estää tavoittamasta uupunutta, vaikka haluaisi. Lyijypumpuli saattaa muodostaa panssarin, joka on pinnalta kaunista rosaa, jopa säteilevää, mutta kantajalleen tällainen panssari on hengenvaarallinen.

Aamukooma, lääkkeiden sivuvaikutuksena (myös ilman niitä) tuleva toiminkyvyttömyyden tila, jossa horjutaan unen ja valveen rajamaastossa. Aamukoomainen on helposti ärsyyntyvä ja loukkaantuva ja jos koomaisella esiinty tapaturma-alttiutta, saattaa hän olla itselleen ja lähimmäisilleen vaarallinen esimerkiksi keittiössä. Aamukooma saattaa helpottua kemiallisesti kahvilla, mutta tämä ei ole yleispätevä sääntö. Erittäin uupuneella aamukooma saattaa olla ympärivuorokautinen, myös hengenvaarallinen tila.

Tutkapimento on turvapaikka. Masennus voi myös olla mahdollisuus. Se on katvealue, josta näkyy kaikki sisälle ja ulospäin, mutta jossa voi rauhassa suhteuttaa asioita, ihmisiä, minuutta ja aikaa. Omat tutkat hiljentyvät, tarve skannata muita vähenee ja tutustuminen itseen alkaa. Juuri uupunut tai vasta masentunut ei pysty tavoittamaan tutkapimennon hyviä puolia. Hänelle tutkapimento on ahdistus ja tuska. Ulkoisesti pimento saattaa muistuttaa lyijypumpulipanssaria, mutta ero löytyy ajan kanssa.

Advertisements

4 vastausta to “Sanoja uupumusreitiltä”

  1. Tiivistettyjä helmiä – hyvin informatiivisia.

  2. Tässä on nyt tiivistetty näkemys kirjasta Tästä äiti varoitti: http://zachrishaaparinne.wordpress.com/2009/08/23/tasta-aiti-varoitti/ : )

  3. Hyvää tiivistystä minunkin mielestäni, ja hyvin kuvaavaa. Itse ainakin tunnistan kaikki termit. Vaan millaisella valomiekalla esimerkiksi lyijypumpulin voisi päältään heittää? Sillä samalla voisi niitä sukulaisiakin hutkia vähän kauemmaksi, jotta uupunut voi hengittää! 😉

  4. tyoelamasairasloma Says:

    sanos muuta, ystäväiseni. suku on pahin. uupumuksessakin ja erityisesti siinä. 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: