Merkityksellisyyden merkitys

Opin talvella käsitteen gerotranssendenssi (kiitos Tuula!). Kyse on lyhyesti tiivistäen kypsymisestä iän myötä, suuntautumisesta sisäänpäin ja maailmanyhteyteen. Gerotranssendenssi voi saavuttaa myös nuoren ihmisen, jos hän kohtaa vaikean kriisin.

Kevään aikana olen saanut käytännön oppia käsitteestä. Olen työskennellyt ohjaajana kahdessa luovan kirjoittamisen ryhmässä ikääntyneille. Kirjoittajien ikähaarukka on kolmisenkymmentä vuotta eli he ovat noin 60-90 -vuotiaita. Itsellä on ikää tuo kolmekymmentä vuotta, joten puhutaan henkilöistä, joilla on kokemusta elämästä. Osalla on todella rankkoja kokemuksia, osa on päässyt ”helpommalla”. Minulle on tullut yllätyksenä, miten yksityisiä asioita ryhmäläiset ovat valmiita ottamaan esille, jopa julkistamaan ryhmän ulkopuolella.

Kaikkien kohdalla ei voida puhua seestymisesta tai kypsymisestä iän myötä, joku saattoi suoraan ilmoittaa voimavarakseen katkeruuden. Yhteistä kaikille on, että he haluavat ikävistä tunteistaan eroon, purkaa niitä. Ehkä he eivät vielä ole valmiita kääntymään sisäänpäin, sillä ulkopuolisen maailman kanssa on niin paljon selvitettävää.

Ystäväni Tuulan mukaan vanhainkodeissa (saan sanoa niin, koska olen kasvanut sellaisessa ja minusta se on kaunis ja kuvaava sana) ei aina osata suhtautua luontevasti tähän sisäänpäinkääntyneeseen hiljentymiseen, vaan yritetään väen vängällä aktivoida vanhusta tai jopa suhtaudutaan hiljentyjään dementoituneena. Ehkä nuorempi ei voi yksinkertaisesti tavoittaa gerotranssendenssin kauneutta, ei ainakaan ennen kuin se lopulta tulee omalle kohdalla.

Kirjoittajaryhmissäni kipuilevien senioreiden osalta olen ajatellut, että miten heitä voisi tukea saavuttamaan seesteisen mutta aktiivisen, voimaantuneen vanhuuden. Nuorimmilla heistä on elämää jäljellä yhtä paljon kuin minulla on elettynä, joten toivoisi ettei sitä taistella läpi katkeruuden voimalla. Itse ajattelen, että tärkeää on löytää omasta elämästä merkitys tai merkityksiä. Tuntea itsensä ja tarinansa merkitykselliseksi.

Opin kollegalta (Kiitos Eijaliisa), että Suomessa joka toinen päivä joku yli 65-vuotias tekee itsemurhan. Suurin syy on yksinäisyyden aikaansaama masennus. Joka toinen päivä joku on hukannut viimeisetkin merkitykset.

Advertisements

2 vastausta to “Merkityksellisyyden merkitys”

  1. Gerotranssendenssi kuulostaa kauniilta tilalta, olla yhteydessä itseensä ja maailmankaikkeuteen. Toivottavasti löydän omasta elämästäni sellaisia merkityksiä, että löydän myös samlla tuon tilan!

    • tyoelamasairasloma Says:

      Eikö olisikin mahtavaa? Olisihan yhteydelle käyttöä vähän nuorempana, mitenköhän siihen voisi pyrkiä? Ei menisi hukkaan tämä yksi elämä, kun kolmenkympin tienoilla olisi selkeässä yhteydessä itseensä ja maailmankaikkeuteen. Vai voisiko elämäntehtäväkseen ottaa tämän etsimisen?

      Satu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: