Kirjoituskuurilla

Anoppi lähetti minulle talteenottamansa lehtileikkeen Kirkko ja kaupunki -lehdestä. Ilmainen ihmelääke -otsikko ei suoraan kerro mistä on kysymys, mutta sisältö osoittautui kerrassaan käyttökelpoiseksi. Kysymys on kuurikirjoittamisesta ja sen positiivisesta vaikutuksesta terveyteen.

Kirjoittamiskuuri voi vähentää lääkärikäyntejä ja sairaspoissaoloja, lievittää stressiä ja kohentaa mielialaa. Parhaimmillaan se voi auttaa kääntämään elämän suunnan itselle paremmin sopivaksi.

Kirjoittamisen terveysvaikutuksia on tutkittu 1980-luvulta alkaen. On ihme, etteivät kirjoittamiskuurit ole jo laajasti käytössä esimerkiksi työterveyshuollossa ja opiskelijoiden terveydenhuollossa, niin kokonaisvaltaisesti ne terveyttä kohentavat. Kuurien on todettu mm. alentavan verenpainetta, lievittävän kroonista kipua sekä syövän, nivelreuman ja astman oireita. Ne helpottavat stressiä, laskevat sydämen lyöntitiheyttä ja parantavat immuunipuolustusjärjestelmän toimintaa.

Terveyden kannalta tehokkaimmalta näyttää 3-5 päivän kuuri, jossa sitoudutaan kirjoittamaan vähintään 15 minuutin ajan joka päivä. Tärkeää on nimenomaan kirjoittaa, vaikka tekstiä ei näyttäisi kenellekään. Pelkkään ajatteluun tai pohtimiseen keskittyminen voi vain pahentaa oloa, mutta kirjoittaminen auttaa jäsentämään tunteita ja ajatuksia. Asioihin saa etäisyyttä. Ainoa varsinainen sääntö kirjoittamiskuuriin on, että on kirjoitettava pysähtymättä koko sovittu aika ja koko kuurin ajan. Ei ole tarkoitus vatvoa traumaattisia elämänkokemuksia, vaan esimerkiksi voi kirjoittaa unelmistaan. Terveysvaikutukset eivät suoraan riipu kirjoitusten sisällöstä.

Päätin aloittaa kuurin tänään. Kirjoitan 15-20 minuutin ajan seuraavien neljän päivän ajan. Kirjoitan käsin, koska en hallitse näppäimistöä tarpeeksi hyvin. En pysähdy pohtimaan, jos kirjoitettava loppuu, kirjoitan edellä kirjoittamani uudelleen ja uudelleen. Olo voi kirjoittamisen jälkeen olla surullinen tai masentunut, mutta annan sen olla niin.  Kirjoitan blogiin raportin jokaisesta kuuripäivästä. Tervetuloa arvioimaan onko tästä mitään hyötyä minulle.  Jos haluat tarttua kirjoittamiskuuriin, lisäohjeita on minua innostaneen artikkelin yhteydessä ja professori Pennebakerin kotisivuilla.

Advertisements

Yksi vastaus to “Kirjoituskuurilla”

  1. Mahtava juttu ja ymmärrän tämän kirjoituskuurin hyvin. Oikein hyvin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: