”Mulla on kauhee stondis. Rakastellaanko?”

Otsikko on yksi Samuli Edelmannin esittämän erektiohäiriöistä kärsivän päähenkilön repliikeistä Aki Louhimiehen elokuvassa Riisuttu mies. Kirkkoherra ja piispa-kandidaatti kysyy näin naisalaiseltaan, jonka kanssa hän on aiemmin pettänyt vaimoaan ja jonka reisille on lauennut. Vaimo on kunnianhimoinen ja kurinalainen ja tekee kaikkensa, jotta miehestä tulee piispa.

Vastaavanlainen esimerkki löytyy Petri Karran romaanista Haarautuvan rakkauden talo. Päähenkilö on viettänyt edellisyön yhden yön suhteessa ja aamulla suihkussa hän vetää käteen muistellen tapahtumia: ”Oli ihana rakastella pitkästä aikaa” ja ”Hydrauliikka on yhä kunnossa”. Mies ei ole harrastanut vuosiin seksiä vaimonsa kanssa ja on tästä eroamassa. Vaimo on kunnianhimoinen juristi, joka ei halua lapsia ja jota lihova mies ällöttää.

Naisten rooli näissä tilanteissa on mielenkiintoinen. Ensimmäisen esimerkin naispappi poistuu tilanteesta sanomatta mitään, ehkä säälien ja hieman närkästyen, jopa kypsemmän oikeudella holhoten. Toisen esimerkin nainen suhtautuu mieheen kuin kulutushyödykkeeseen. Hänen arvionsa mukaan mies on ”taas yksi taustamusiikkimies” ja kiinnostavinta hänessä on ammatin ja omaisuuden epäsuhta. Kun mies ei heti kykenekään yhdyntään, ottaa nainen reippaasti suihin, jotta saa mitä haluaa. Tuleva ex-vaimo taas päättää kostaa ja kertoo miehelle ”naivansa aivot pihalle” oman yhden yön suhteeltaan.

Yksikään esimerkkien neljästä naisesta ei käyttäisi sanaa rakastella seksistä, joka näiltä miehiltä on tarjolla. Samaan aikaan miehistä, jotka sattuvat olemaan molemmat ylipainoisia, keski-ikäistyviä ja suvunjatkamisesta haaveilevia, tehdään säälittäviä yhdistämällä heidän puheissaan stondis, hydrauliikka, suihin ottaminen ja käteen vetäminen rakasteluun.

Esimerkit ovat populaarikulttuurista ja kärjistyksiä, mutta ne ilmentävät hyvin miten suht’ tavallisella miehellä ja naisella menee. Karran romaani on minulta vielä kesken, mutta odotan sen nais- ja mieskuvaukselta paljon. Haarautuvan rakkauden talon kanssa yhtäaikaisesti olen lukenut Roolien murtajat –teosta, jonka ovat toimittaneet Margaretha Mickwitz, Agneta von Essen ja Elisabeth Nordgren. Teos käsittelee tasa-arvokeskustelua 1960-luvulta 2000-luvulle ja erityisesti Ryhmä 9:n toimintaa vuosina 1966-1970.

Ryhmä 9 syntyi ajamaan sukupuolten välistä tasa-arvoa. Ryhmä kamppaili murtaakseen sukupuoliroolit ja vanhakantaiset asenteet. 40 vuotta myöhemmin on mielenkiintoista arvioida ryhmän toimintaa ja sen saavutuksia naisten tasa-arvon kehittämisessä työelämässä. Ryhmä ajoi myös miesten sukupuoliroolin murtamista, mutta tässä ei ole edistytty yhtä hyvin. Edelleen sukupuolia asetetaan vastakkain, vaikka olisi molempien etu, että rooleja olisi erilaisia omaksuttavaksi ja itselle muokattavaksi.

”Miehet, vaatikaa oikeutta pitempään elinikään, oikeutta parempaan terveyteen, mahdollisuutta elintasorobotin roolista vapautumiseen, mahdollisuutta antautua ammatteihin, joita on totuttu pitämään yksinomaan naisten ammatteina, oikeutta osoittaa tunteita muutoinkin kuin jääkiekko-ottelussa tai humalassa, oikeutta olla lapsillenne yhtä läheinen kuin äiti”, kehotti Yhdistys 9 julkilausumassaan. Neljäkymmentä vuotta myöhemmin miehen eliniänodotus on yhä alempi kuin naisen, hän on sairaampi kuin nainen ja osoittaessaan tunteitaan hän on akkamainen. Naisen ikeen alla ei edes sitten seiso. Jotenkin tulen siihen johtopäätökseen, että tasa-arvossa mennään vain taaksepäin, kun asetetaan naiset ja miehet vastakkain. Väärinkäytökset loukkaavat tasa-arvoa ja sen tajua, olipa kohteena nainen tai mies.

Lisää aiheesta esim. Sinnin sivulta.

Advertisements

Yksi vastaus to “”Mulla on kauhee stondis. Rakastellaanko?””

  1. Eikä ”tämä” ole vain Suomen ongelma ….

    Kenen on vika jos äiti tappaa lapsensa?

    Vastaus löytyy:

    http://glennsacks.com/blog/?p=2975

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: