Hauen mittainen vyötärö

Eräässä työhön liittyvässä iltatilaisuudessa juttelin niitä näitä muun muassa kalastuksesta. Keskustelukumppanini, virkamies johtavassa asemassa, kertoi kalajuttua isosta hauesta. Hän oli kuullut tarinan 25-kiloisesta pedosta. ”Johan sellainen kala on valtava ympärysmitaltaan”, ihmettelin. Mies koppasi minua vyötäröstä ja sanoi: ”Kyllä se tuollainen on ollut”.

En sanonut yhtään mitään. Olin yllättynyt, hämmentynyt ja vähän järkyttynyt. Hauki verukkeena minuun oli kajottu tavalla, jota en halunnut. En keksinyt mitään sukkelaa vastausta, joka minulta olisi pitänyt luonnollisesti tulla, kun ”kaikki tässä ollaan hyviä jätkiä”. Ulkoiseen olemukseeni suuntautuva huomio tietysti imarteli, mistä eniten järkytyin. Kaiken lisäksi ihan ensimmäinen ajatukseni oli, että onneksi olen treenannut ahkerasti eikä hänen käsiinsä jäänyt läskimakkaroita. Ikään kuin minä olisin vastuussa siitä, mitä hänelle on tarjolla!

Tilanne on arkinen esimerkki seksuaalisesta häirinnästä ja siitä miten vaikea sellaisen osuessa kohdalle on toimia. Jos tilanteen olisi kääntänyt huumorin avulla leikiksi, olisi altistunut vastaavaan uudestaan. Jos asiasta olisi älähtänyt, olisi helposti saanut tiukkapipon maineen, mutta selviytynyt moraalisesti kunnialla ja itseä arvostaen. Vaikea asiaa on vähätelläkään, koska samalla vähättelisi itseään ja oikeuttaan koskemattomuuteen.

Valta jäi häiritsijälle, koska häiritty ei tehnyt mitään. Kaiken lisäksi häiritsijä itse tuskin tajusi ylittäneensä mitään rajaa. Todennäköisesti hän olisi ottanut nokkiinsa, jos häiritty olisi saanut suunsa auki. Olen ollut tyytyväinen, että häirinnästä puhutaan eduskuntaa myöten. Itselle oli terveellistä oppia, että hurtti alapäähuumori, jota joskus olen kollegan kanssa viljellyt, voi jostakin toisesta työyhteisömme jäsenestä olla häiritsevää ja loukkaavaa. Seksuaalinen häirintä ei ikinä lopu, jos häiritsijät eivät opi missä raja kulkee. Mielestäni jokaisen henkilökohtaisia rajoja pitää kunnioittaa yleisten sopivuussääntöjen lisäksi. Siksi pitäisi ilmaista oma kanta, jos vähänkään tuntuu epämiellyttävältä.

Toivottavasti en joudu vastaavaan tilanteeseen enää koskaan. Jos joudun, toivon että pystyn sanomaan rauhallisesti ”Älä tee noin”, vaikka häiritsijä istuisi palkkapussini päällä.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: